MarThijs Services over Winterbanden

Goedendag beste mensen, medeweggebruikers,

Zoals u inmiddels vast wel vernomen heeft op radio en / of televisie, dat er gevraagd wordt om aandacht voor uw autobanden. Het mooie zonnige weer is voorbij en de koude winterperiode is in aantocht. We kunnen nu aardig merken dat de temperatuur aan het zakken is en dat heeft gevolgen voor het autorijden.

Wat het geval is in geval van banden in de kou, is dat het rubber van “gewone” autobanden een bepaalde hardheid heeft en hierdoor minder grip heeft op het wegdek tijdens het rijden. Het rubber kleeft dan niet zo op het asfalt als in de zomer en hierdoor heeft de auto de neiging om te gaan zoeken naar grip, zeker in de bochten. Zelfs met nat wegdek kan de auto gaan glijden, met alle gevolgen van dien. Dat moet u niet willen.

 

Wat kunt u hieraan doen ?

Ten eerste uw rijstijl aanpassen aan de omstandigheden op de weg. Dit zal voor veel mensen niet meevallen, omdat tegenwoordig bijna iedereen haast heeft. Helaas, want hieruit komen vele ongevallen voort, sommige met ernstige gevolgen. Ook is hiervan het gevolg dat de verzekeringspremies flink omhoog gaan vanwege de vele kosten van schades en claims. Dus laten we ons niet zo opjagen in het verkeer !
Ten tweede kunt u kiezen voor andere banden. Tegenwoordig is er veel keuze in zomerbanden, 4 seizoenbanden en winterbanden.

 

Wat is hierin het verschil ?

Autobanden hebben een bepaalde hardheid van het rubber en dit is verschillend in de 3 types. Zo is een zomerband dus harder dan een winterband, omdat wanneer de temperatuur omlaag gaat, dan moet het rubber nog wel voldoende grip houden op het wegdek, vandaar dat de rubbersamenstelling hierop wordt aangepast. Zodoende is het een gegeven dat winterbanden beter presteren vanaf 7 graden en lager dan een zomerband.

 

Maar u zult vast denken, wat is voor mij dan een goede keuze ?

U kunt uiteraard altijd contact opnemen met MarThijs Services Barendrecht voor nadere uitleg over autobanden. Maar ik zal hier een korte uitleg geven. Zomerbanden kent iedereen. Ze zijn in vele maten en types te krijgen. Winterbanden kent ook wel iedereen, maar niet iedereen is op de hoogte van de werking of nut van deze. Deze banden zijn er niet alleen voor wanneer het sneeuwt, integendeel.

Ook bij lage temperaturen en bij regen presteren deze al beter dan zomerbanden. In de praktijk wordt nog steeds ten onrechte te veel aan sneeuw gedacht. Door de zachtere rubbersamenstelling is een winterband in staat om goede grip te houden tijdens het autorijden en heeft ook een betere waterafvoer binnen het raakvlak met de weg. Het water kan sneller weg waardoor er meer rubberoppervlak in contact blijft met de weg. De winterbanden heeft dus een grover profiel en in de nokken van het loopvlak vele groeven.

Dan hebben we nog de 4-seizoenenband.

Omdat we eigenlijk voor het behoud van onze banden moeten wisselen van zomer naar winter en weer terug en hiermee ook extra kosten hebben die is bepaalde gevallen niet nodig zijn, bestaat er dus ook een gulden middenweg, de 4-seizoenenband. Deze banden zijn iets zachter dan een zomerband en iets harder dan een winterband. Ook het profiel is een combinatie van beiden, iets meer groeven dan een zomerband dus voor een betere waterafvoer. In bepaalde gevallen kan de keuze iets beperkter zijn in de maten en merken van deze banden. Informeer wat de mogelijkheden zijn voor u, we doen dit graag voor u. Het grote voordeel hiervan is dat de band zodanig is samengesteld dat er het gehele jaar mee gereden kan worden. Dus niet meer wisselen en bandenopslag.
Het opslaan van banden moet ook onder de juiste omstandigheden gebeuren voor het behoud van een goede conditie.

MarThijs Services kunt u helpen met het maken van een keuze, het wisselen van de banden en het opslaan van deze, repareren van een lekke band (mits de band dit nog toelaat). Ook wanneer u zelf banden heeft die gemonteerd moeten worden, helpen wij u graag met de montage van deze. Voorwaarde is dan wel dat de te monteren banden wel in goede conditie moeten zijn.

Mocht u de grens overgaan tijdens de winterse periode, let dan goed op met welke banden u op pad gaat. Er zijn inmiddels nieuwe regels in het buitenland van toepassing voor het rijden met winterbanden en in de bergachtige gebieden met sneeuwkettingen. Zorg vroegtijdig voor een goede uitrusting en voorbereiding zodat u relaxt en veilig op reis kunt voor een lekkere skivakantie of zakenreis. Laat ook uw profieldiepte van uw winterbanden checken, want bij een profieldiepte van minder dan 4 mm, dan zijn worden winterbanden afgekeurd als winterband. Voor het rijden in het buitenland moet u dan de banden die te weinig profiel hebben vervangen.

Als u goede banden heeft, welke dan ook, wees dan ook zeker van de juiste bandenspanning. Tegenwoordig makkelijk te checken middels de boordcomputer van uw auto als u zo’n systeem heeft of laat deze anders even controleren. Een onjuiste bandenspanning kan klachten geven in het confort, stuurgedrag, grip op de weg, overmatige slijtage of overmatig brandstof verbruik. Wees er van bewust dat de 4 geringe raakvlakken van de banden uw enige contact zijn met de weg die er voor zorgen dat u bijvoorbeeld niet de bocht uit vliegt in een bocht of op tijd tot stilstand komen met een noodstop.

Tot slot wil ik iedereen die met de auto de weg op gaat attenderen op zijn en/of haar rijgedrag. Autorijden doen we vaak op automatische piloot, maar wees altijd allert op de mogelijke gevaren. Blijf bewust in het verkeer en geef elkaar voldoende ruimte en aandacht. Dit geeft meer rust en orde op de weg, draagt positief bij bij het allerdaagse file-leed en ongevallen wat weer scheelt in de portemonnee voor de verzekeringspremies. Het gejaag op de weg moet immers teruggedrongen worden.

Iedereen vele veilige kilometers gewenst en graag tot ziens bij MarThijs Services Barendrecht.
U bent van harte welkom.